Серце Флейти б’ється в унісон з Україною

2 червня 2022

 

У період з 23 травня по 28 травня 2022 року відбувся проєкт «Серце Флейти б’ється в унісон з Україною» («Flute’s Heartbeat in tune with Ukraine»), який відбувався у офлайн та онлайн форматах. Організаторами заходу стали представники Українського шекспірівського центру ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) під керівництвом професорки кафедри німецької філології, перекладу та світової літератури Наталії Торкут. Співорганізатоорами проєкту стали співробітники Софійського університету Святого Клімента Охридського та Ситуаційного центру «Відчинені двері для України» (Софія, Болгарія). До онлайн-зустрічей доєдналася аспірантка І року навчання спеціальності 231 Соціальна робота Юлія Песоцька.

Проєкт ініційований видатною британською актрисою Келлі Хантер, художнім керівником лондонського театру Флейта, яка розробила і успішно апробувала унікальну театрально-терапевтичну методику «Hunter Heartbeat Method». Заходи відбулися у межах «Днів Шекспіра в Україні 2022».

У онлайн форматі відбулися три зустрічі:

23.05.22 відбулася вступна лекція, під час якої д-р Дар’я Лазаренко (СУ «Св. Клімент Охридський») познайомила учасників з методикою «Hunter Heartbeat Method», основними терапевтичними іграми, розробленими Келлі Хантер, та особливостями їх використання театром Флейта.

25.05.22 відбулася онлайн-зустріч з Келлі Хантер, під час якої учасники поспілкувалися з акторами театру Флейта.

28.05.22 відбулася заключна зустріч, під час якої учасники отримали можливість обговорити особливості роботи Келлі Хантер з українськими дітьми та молоддю під час її візиту до Софії у травні 2022 року, а також її рекомендації батькам, терапевтам та педагогам.

Також у цей період у Софії (Болгарія) відбувалися офлайн-зустрічі з дітками та батьками, які були змушені залишити Україну через війну. Варто зазначити, що учасники трупи вивчали українську мову (репліки тексту і необхідні слова), аби було зручніше спілкуватися з дітками та їх батьками. Під час останньої онлайн-зустрічі Келлі поділилася результатами, презентувавши відео.

Авторська методика викладена в книзі «Shakespeare’s Heartbeat: Drama games for children with autism» (2014). Ефективність методики підтверджена як у Великій Британії, так і за її межами. Її вивчили й апробували в Університеті штату Огайо (США) в рамках дослідницького проєкту. Він довів: застосування методики покращує соціальну взаємодію, розуміння прагматики мови та навички розпізнавання емоцій у людей з особливостями аутистичного спектру.

Сподіваємося, що цей метод стане корисним у роботі з ВПО та біженцями і сприятиме їхньому психоемоційному благополуччю. Дякуємо за безцінний досвід, яким поділилася команда Flute Theatre з українськими фахівцями з арт-терапії, психології, соціальної роботи та молодими вченими!


Фото новини: