СИСТЕМА ВНУТРІШНЬОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ОСВІТИ НА ФАКУЛЬТЕТІ СОЦІАЛЬНОЇ ТА ПСИХОЛОГІЧНОЇ ОСВІТИ

12 квітня 2022

На сучасному етапі розвитку закладів вищої освіти важливого значення набуває забезпечення їх якості. Забезпечення якості освітньої діяльності є важливою та головною складовою престижу закладу вищої освіти.

У Законі України «Про вищу освіту» (2014 р.) визначено, що якість вищої освіти – відповідність умов провадження освітньої діяльності та результатів навчання вимогам законодавства та стандартам вищої освіти, професійним та/або міжнародним стандартам (за наявності), а також потребам заінтересованих сторін і суспільства, що забезпечується шляхом здійснення процедур внутрішнього та зовнішнього забезпечення якості.

У Рекомендаціях Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти стосовно запровадження внутрішньої системи забезпечення якості вказується на важливості такої системи для закладу вищої освіти, що має на меті «…створення алгоритму постійної інституційної уваги до якості освіти, включно з переглядом і покращенням навчальних курсів та освітніх програм…».

У «Положенні про забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини» зазначається, що «…система внутрішнього забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти в УДПУ імені Павла Тичини передбачає: контроль за кадровим, матеріально-технічним і навчально-методичним забезпеченням освітньої діяльності; якістю проведення навчальних занять; якістю знань здобувачів вищої освіти; забезпечення академічної мобільності здобувачів вищої освіти; наявність інформаційних систем для ефективного управління освітнім процесом; здійснення моніторингу та періодичного перегляду освітніх програм; забезпечення публічності інформації про освітні програми, ступені вищої освіти та кваліфікації; запобігання та виявлення академічного плагіату в наукових роботах здобувачів вищої освіти…».

На рівні факультету соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини діє внутрішня система забезпечення якості освітньої діяльності відповідно до «Положення про освітні програми в УДПУ», «Положення про забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти в УДПУ», «Положення про організацію освітнього процесу в УДПУ».

Внутрішнє забезпечення якості освітньої діяльності на факультеті забезпечується за допомогою потужної інфраструктури (кафедр, науково-дослідного центру, науково-дослідних лабораторій, науково-практичних центрів, студентських організацій, ради роботодавців тощо) та плідної взаємодії науково-педагогічних працівників, здобувачів вищої освіти, студентського самоврядування, студентського наукового товариства, роботодавців та випускників освітніх програм.

На факультеті забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти здійснюється за певними напрямками:

  1. Періодичний перегляд та оновлення освітніх програм:
  • оновлення освітніх програм;
  • підготовка нових та удосконалення чинних навчальних планів;
  • моніторинг якості укладання робочих програм навчальних дисциплін;
  • розробка силабусів;
  • інформування студентів про дисципліни вільного вибору;
  • аналіз наявності навчально-методичного та інформаційного забезпечення.
  1. Оцінювання здобувачів вищої освіти:
  • оцінювання студентів;
  • періодичні опитування учасників освітнього процесуз метою врахування їхньої думки для покращення якості освітньої діяльності.
  1. Пропагування принципів академічної доброчесності:
  • систематичне проведення заходів різного рівня для популяризації та дотримання принципів академічної доброчесності.
  1. Моніторинг якості професорсько-викладацького складу:
  • аналіз стану своєчасності проходження стажування та підвищення кваліфікації викладачами;
  • моніторинг якості проведення навчальних занять науково-педагогічними працівниками;
  • аналіз відповідності ліцензійним умовам кадрового забезпечення.
  1. Забезпечення наявності необхідних ресурсів:
  • аналіз матеріально-технічного забезпечення освітнього процесу.
  1. Забезпечення публічності інформації:

– періодичний моніторинг та оновлення інформації на сайті факультету тощо.

Забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти на факультеті соціальної та психологічної освіти забезпечується цілісною системною взаємодією всіх учасників освітнього процесу, підрозділів факультету  та університету у виконанні відповідних внутрішніх заходів і процедур, які спрямовані на покращення якості освітнього процесу.