СПЕЦІАЛЬНІСТЬ 231 СОЦІАЛЬНА РОБОТА: МОНІТОРИНГ ПІДГОТОВКИ ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ

14 березня 2023

Системні перетворення в демократичному суспільстві вимагають висококваліфікованих фахівців у всіх сферах життєдіяльності людини, а особливо – у галузі соціальної роботи. Пріоритетним напрямом у підготовці майбутніх соціальних працівників є набуття ними навичок та вмінь, здатності в складних умовах сучасності приймати виклики і кваліфіковано вирішувати життєві ситуації.

Відповідно до єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДБО)  підготовка за спеціальністю 231 Соціальна робота здійснюється в Україні за освітньо-професійним ступенем фахового молодшого бакалавра та за всіма рівнями вищої освіти – від початкового рівня (короткого циклу) до третього (освітньо-наукового) і наукового рівнів.

Підготовка здобувачів вищої освіти здійснюється:

  • ОС «фаховий молодший бакалавр» – у 16 закладах вищої освіти (ОП «Соціальна робота», «Соціальна педагогіка»);
  • ОС «молодший бакалавр» – в 1 закладі вищої освіти (ОП «Соціальна робота»);
  • ОС «бакалавр» – у 51 закладі вищої освіти (ОП «Соціальна робота; Соціальна педагогіка», «Соціальна робота та практична психологія, соціальна робота та соціальна педагогіка», «Соціальна педагогіка, соціально-виховна робота; Соціальна робота та психологія», «Соціальна робота. Соціальна педагогіка. Практична психологія», «Соціальна робота. Управління соціальними проєктами та волонтерство», «Соціальна та молодіжна робота», «Міжнародні соціальні проєкти та волонтерська діяльність», «Соціально-психологічна реабілітація», «Соціальна робота (Соціально-психологічне консультування)», «Соціальна робота. Соціальна педагогіка та коучинг», «Соціальна робота. Психосоціальна допомога та реабілітація»);
  • ОС «магістр» – у 35 закладах вищої освіти (ОП «Соціальна педагогіка», «Соціальна робота. Психологія», «Соціальна робота», «Соціальна робота. Соціальна педагогіка. Практична психологія», «Соціальна робота. Соціальна педагогіка», «Соціальна робота та соціальна політика», «Соціальна реабілітація», «Соціально-психологічна реабілітація», «Міжнародні соціальні проєкти та волонтерська діяльність», «Соціальна робота. Управління соціальним закладом», «Соціальна робота (Соціально-психологічна реабілітація)», «Соціальна робота (Молодіжна робота)», «Соціальна робота (Соціальний менеджмент)»);
  • ОС «доктор філософії» – в 11 закладах вищої освіти (ОНП «Соціальна робота») та 1 наукова установа  (ОНП «Соціальна робота з дітьми та молоддю») здійснюють підготовку за спеціальністю 231 Соціальна робота.

Підготовку докторів філософії з соціальної роботи здійснюють такі заклади вищої освіти та наукові установи: Державний заклад «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», ДВНЗ «Донбаський державний педагогічний університет», Запорізький національний університет, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Київський університет імені Бориса Грінченка, Волинський національний університет  імені Лесі Українки, Комунальний заклад «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради, Національний університет «Львівська політехніка», Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини, Херсонський державний університет, Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Інститут проблем виховання Національної академії педагогічних наук України.

Факультет соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини здійснює підготовку за спеціальністю 231 Соціальна робота на всіх рівнях вищої освіти – від початкового до наукового.

Зокрема, ОНП «Соціальна робота», що реалізується в УДПУ імені Павла Тичини з 2016 року, – єдина з підготовки докторів філософії з соціальної роботи в Черкаській області (http://surl.li/bqacb).

Університет готує науково-педагогічні, наукові кадри для м. Умань, Черкаської, Київської, Полтавської областей та інших регіонів України. Серед здобувачів ступеня доктора філософії – викладачі ЗВО, освітніх закладів, керівники і працівники закладів соціальної сфери, представники громадських організацій.

З метою забезпечення унікальності ОНП робочою групою постійно здійснюється моніторинг ринку праці та аналіз особливостей підготовки докторів філософії з соціальної роботи у ЗВО, наукових установах України (http://surl.li/fffak).

Підготувала: Н. Левченко