(Українська) Співробітниками Гендерного центру вперше розроблено Гендерний паспорт УДПУ та Гендерний паспорт факультету

7 червня 2022

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Співробітниками Гендерного центру вперше розроблено «Гендерний паспорт Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини» та «Гендерний паспорт факультету соціальної та психологічної освіти».

У 2021 році Указом Президента України від 2 червня 2021 р. № 225\2021 затверджено «Стратегію людського розвитку», оперативною ціллю якої є «подолання гендерних стереотипів та інших форм дискримінації» із завданням «формувати толерантне та недискримінаційне освітнє середовище в закладах освіти різних рівнів».

Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини є провідним ЗВО в Україні. У квітні 2016 р. в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини було створено структурний науково-дослідний підрозділ Гендерний центр.

Для уточнення та деталізації гендерної ситуації університеті та факультеті було зініційоване нове гендерне дослідження.  Адміністрація університету забезпечила необхідні умови для того, щоб це дослідження мало незалежний та неупереджений характер, тому науковці Гендерного центру, збираючи та обробляючи інформацію, завжди знаходили відгук та підтримку в усіх структурних підрозділах університету.

Робота над Гендерними паспортами супроводжувалась проведенням інформаційної, просвітницької діяльності із залученням значної кількості членів колективу університету. Обов’язковими складовими дослідження стали не лише аналіз документів, співбесіди, а й спеціальні навчальні семінари, тренінги, консультації.

«Гендерний паспорт УДПУ імені Павла Тичини» та «Гендерний паспорт факультету соціальної та психологічної освіти» містять об’єктивну

інформацію про гендерну ситуацію в університеті, відображають просвітницькуроботу, яку проводить ГЦ УДПУ імені Павла Тичини, окреслюють перспективні напрямки дослідження в цій сфері та надають рекомендації для подальшого впровадження принципів гендерної рівності та справедливості в освітнє середовище.

Гендерний паспорт УДПУ

Гендерний паспорт ФСПО