Пошук роботи

Основна складність пошуку роботи відразу після закінчення закладу вищої освіти  полягає у відсутності у випускника практичних знань за фахом і досвіду практичної діяльності. Адже в багатьох професіях є секрети і тонкощі, які можна зрозуміти лише «зсередини». Тому, яку б якісну теоретичну підготовку не мав вчорашній студент, представники організацій не квапляться брати в штат.

Якщо у вас є бажання працювати за фахом, але вас не беруть, тому що немає досвіду, не варто зневірятися – зі всіх ситуацій є вихід. Якщо Ви вибрали собі професію до душі і здобули відповідну освіту, є хороші шанси знайти роботу. Але все таки треба бути готовим до того, що спочатку зарплата буде значно нижчою, ніж у фахівця з досвідом. Більш того, вам навряд чи вдається влаштуватися на ту посаду, яку ви для себе вибрали, особливо якщо здобута вами освіта стосується управління і тому подібне. Ніхто не підкорятиметься людині, яка лише недавно покинула студентську лаву, тому треба підготуватися до необхідності виконувати деякий час багато роботи за невелику зарплату.

Вам необхідно як слід вивчити оголошення про вакансії. Поглянути, які вимоги пред’являють до фахівців і як змінюється рівень оплати залежно від цього, а також які додаткові знання потрібні найчастіше. Постарайтеся побудувати план свого кар’єрного розвитку. Краще всього, якщо ви добре уявляєте специфіку галузі, в якій доведеться працювати.

Варто звернути увагу на те, що на ринку існує багато компаній, де молоді співробітники мають можливість піднятися по кар’єрних східцях, отримуючи необхідні знання на робочому місці.

У таких організаціях молодість претендента не недолік, а, навпаки, його головна перевага! Тому намітьте для себе певну кількість фірм, що відповідають вашому профілю, в яких вам хотілося б працювати, і відправте їм своє резюме.

Однак не варто посилати резюме всім адресатам одночасно. Листи мають бути орієнтовані на конкретну організацію, саме це підкреслить вашу зацікавленість. Пошук вакансії на даний момент і є вашою роботою, тому виконуйте її якісно і акуратно. Щодня переглядайте оголошення, відповідайте на всі листи, вчіться аналізувати отриману інформацію.

Зверніть увагу, що амбіційність молоді часто використовують в своїх цілях шахраї. Існує декілька схем, за якими нечесні люди наживаються на недосвідченості вчорашніх випускників і їх бажанні відразу ж заробляти багато. В оголошенні можуть просто вказувати рівень зарплати, що не відповідає дійсності, а коли людина починає працювати, її постійно штрафують, знаходять якісь недоліки і погрішності, так що зарплата знижується удвічі.

Часто пропонують пройти «стажування», тобто безкоштовно відпрацювати деякий час або виконати завдання, яке не буде оплачене. Можуть за красивою назвою посади приховувати непрестижну діяльність (наприклад, у компаніях, що займаються мережевим маркетингом, будують фінансові піраміди). Тому не варто відноситися серйозно до обіцянок золотих гір.

Необхідно враховувати всі за і проти, але й не варто затягувати пошуки. Не можна сидіти і чекати, що вам ось-ось підвернеться хороша робота.

Якщо ви нікуди не влаштуєтеся відразу після закінчення навчання, то через рік шанси помітно зменшаться – потенційні працедавці дивитимуться на вас вельми насторожено.

Випускники, починаючи процес працевлаштування, часто бувають розчаровані тим, що їм пропонують. Вони розраховують на ту зарплату, яку отримують фахівці, але працедавці пропонують їм у декілька разів менше. Більше того, на деякі позиції без досвіду – не потрапиш. Деколи від відчаю опускаються руки: звідки ж взятися досвіду, якщо без нього нікуди не беруть! Але вирішення проблеми існує. Полягає воно ось в чому: треба шукати невеликі організації, де одна людина виконує функції декількох співробітників. У цьому випадку є шанс набратися досвіду. Хай посада ваша називатиметься інакше, але ж основну увагу при працевлаштуванні треба звертати не на назву, а на набір виконуваних обов’язків.

Пам’ятайте:

Якщо Ви працюєте під час навчання, Ви маєте безперечні переваги перед тим, у кого немає жодного досвіду трудової діяльності.

На початку кар’єри доведеться змиритися з тим, що всі даватимуть вам поради. Вибирайте самі, до яких з них прислухатися, але будь-які з них приймайте з незмінною вдячністю: деякі з часом згодяться і, можливо, стануть для вас девізом на все подальше життя.

Побудову кар’єри можна почати і з виконання мало престижної роботи, головне – поставити мету, вірити в свої сили і не відступати перед труднощами.

Не упирайтеся, якщо працедавці як один говорять, що ви не підходите: можливо, вам варто досягати своєї мети поступово.

Щира зацікавленість в роботі і чесного виконання своїх обов’язків – найкращий шлях для початку успішної кар’єри.


Пропозиції працевлаштування






Кращі сайти для пошуку роботи в Україні:

  1. work.ua
  2. rabota.ua
  3. jooble.org
  4. jobs.ua
  5. olx.ua
  6. ua.trud.com

Кращі телеграм канали для пошуку роботи в Україні:

  1. DeXто – найбільший канал з віддаленими вакансіями
  2. Workado  — твій помічник у пошуку віддаленої роботи
  3. Ukrjob – канал  по пошуку роботи в Україні
  4. GoodJob – канал з кар’єрними та освітніми можливостями для українців
  5. Робота онлайн – віддалена робота для Українців. Вакансії без знання Англійської мови.
  6. Happy Monday – кар’єрна платформа з рекомендаціями щодо компаній, вакансій, шляхів розвитку кар’єри
  7. Lobby X – прогресивні вакансії в Україні
  8. robota.ua NOW – канал, де розміщують лише актуальні та перевірені вакансії для віддаленої роботи
  9. UaJobNow  Працевлаштування для українців. Допомога в працевлаштуванні. В Україні, Європі та дистанційно.
  10. JOB for Ukrainians – Вакансії для українців у всіх сферах