Студентський конкурс соціальних проєктів «Подорожуємо без бар’єрів»

19 червня 2020

Кожному з вас відоме слово – туризм, адже всі ми любимо подорожувати, відкривати для себе нові місця і підкорювати нові вершини. А що ми знаємо про туризм для людей з інвалідністю? Чи мають вони можливість вільно і що, головне, без перешкод подорожувати? Чи пристосовані туристичні об’єкти нашої держави до потреб особливої категорії нашого суспільства?

Саме тому в системі світового туристичного розвитку особливе і значне місце на сьогодні відводиться інклюзивному туризму. Що ж таке інклюзивний туризм?

Інклюзивний туризм − це сучасний вид туризму, який дозволяє включити у туристичну діяльність будь-яку людину, незалежно від її фізичних можливостей та за умови забезпечення доступності до об’єктів туристичної інфраструктури.

Інклюзивний туризм структурно включає в себе різні види реабілітації і соціальних послуг, а саме: медичну, психологічну, психолого-педагогічну, професійну, трудову, фізкультурно-спортивну, фізичну, соціальну та інші соціально-побутові заходи. Цей вид туризму набирає обертів в усьому світі, бо майже 7 % туристів − люди з інвалідністю. На жаль, в Україні туристи з інвалідністю практично позбавлені таких послуг.

До розвитку інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні долучається і наш університет, зокрема факультет соціальної та психологічної освіти.

Вже традицією стало і проведення Центром соціально-освітньої інтеграції та інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму студентського конкурсу соціальних проєктів «Подорожуємо без бар’єрів»(цього року конкурс відбувався за допомогою системи ZOOM).

В цьому році більше 10 груп з різних курсів факультету соціальної та психологічної освіти взяли участь у розробці проектів для осіб з різними нозологіями. Учасники поєднали і соціально-психологічну реабілітацію і рекреацію, і туризм у своїх наукових роботах.

Всі студенти отримають дипломи та сертифікати учасників заходу.

Ми бажаємо їм не зупинятися на досягнутому і в майбутньому реалізувати свої проектні пропозиції, тим самим покращивши рівень розвитку інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні.


Фото новини: