Сім’я – первинний осередок нації, суспільства, держави

16 травня 2024

     План діяльності Центру родинного виховання передбачає проведення  науково-практичних заходів з питань сімейного виховання, впровадження в освітній процес тематики підготовки молоді до усвідомленого материнства і батьківства,  та впровадження національних цінностей родинного виховання.

     Для реалізації цього плану було проведено заходи «Жіночі права крок за кроком: умови воєнного часу», святкування дня матері  та міжнародного дня сім’ї, до яких долучилися здобувачі вищої освіти, аспіранти,  викладачі.

      На заходах від учасників такі прозвучали доповіді:

      «Материнство під час війни». Історії українських жінок, які стали мамами за умов військового конфлікту, демонструють неймовірну силу матері, здатність долати складнощі та зберігати надію навіть у найтяжчі часи. Народження дітей стало для них актом мужності, спротиву та віри в майбутнє, попри обстріли, руйнування та невизначеність.

       «Багатодітні зірки» – це не лише талановиті й успішні жінки, але й чудові мами, які присвячують своїм дітям багато часу й любові. Їхні історії надихають нас і показують, що материнство – це не лише виклик, але й безмежне джерело радості та щастя.

       «Українська жінка-матір: героїзм вдома, на роботі, на передовій» попри всі труднощі, українські матері демонструють неймовірну силу духу, стійкість та героїзм, стаючи прикладом для своїх дітей та всього світу.

       «Статус материнства у соціально правовому  регулюванні»  розгляд цивільних сімейних відносин, що відображені в Кодексі законів про працю України, в Законі України «Про відпустки», в Постанові Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів», в Законі України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми», в Сімейному кодексі України та про особливості процесу усиновлення в умовах воєнного стану.

         «Сім’я –  первинний осередок нації, суспільства, держави». Про українську етнопедагогіку та  принципи родинного виховання. Із сім’єю пов’язане відновлення духовної національної культури українського народу, етнізація дітей, формування національної гідності і самосвідомості.

         Ідеалом народної педагогіки завжди була сім’я,  народ послідовно обстоював думку, що кожна сім’я повинна мати дітей, схвально ставився до багатодітності: «Діти – окраса дому», «У кого дочок сім, то й щастя всім», «Сім синів годую, всім щастя готую». «Матір ні купити, ні заслужити», «Чого не дала мама, того не купиш і в пана»,  «Від родини йде життя людини», «Материнська молитва і з дна моря підійме», «Без сім’ї нема щастя на землі» – говорять українці.

         Фотовиставка «Від тебе, мамо, в світ ідуть дороги…» поповнилася новими світлинами, серед них є ті, хто боронить нашу землю в пікселі.

Керівник Центру родинного виховання-

 Полєхіна Вікторія