(Українська) Підсумки грантового проєкту соціальної дії від програми Британської ради «Активні громадяни».

29 червня 2021

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Факультет соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини отримав перемогу за результатами конкурсу проєктів соціальної дії від програми Британської ради «Активні громадяни».

Підтримку отримав проєкт «Вчимося разом чути та долати соціальну ізоляцію» та фінансування на його реалізацію у 2021 році. Партнером проекту є Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.

Метою цього проєкту є створення платформи для вивчення та спілкування українською жестовою мовою, зокрема  в умовах пандемії COVID-19 та спричинених нею викликів. Розвиток інклюзивного туристичного руху в Черкаській області з метою соціальної інтеграції людей з інвалідністю та вивчення історії рідного краю.

Проект розроблений у межах держбюджетної теми «Соціально-психологічна реабілітація дітей та молоді з особливими освітніми потребами засобами інклюзивного туризму».

Протягом 2 місяців у студентів факультету соціальної та психологічної освіти мали можливість:

-Опанувати базові навички спілкування жестовою мовою

-Зрозуміти особливості спілкування та надання соціальних послуг людям з порушенням слуху

-Долучитися до створення онлайн-карти жестовою мовою

-Отримати сертифікат, який підтвердить набутті вміння та навички у межах проекту.

Особливої значущості набуває та обставина, що як до розробки ідеї проекту, так і до її реалізації, активно долучилися здобувачі вищої освіти нашого університету зі спеціальностей “Психологія”, “Соціальна робота” та “Соціальне забезпечення” – усіх рівнів – від “молодшого бакалавра” до “доктора філософії”. Тому цей проект надав можливість студентам та аспірантам набути компетентностей в умовах неформальної освіти, тобто набутих поза формальними освітніми програмами.

Результати проекту є унікальними, які дозволили інтегрувати: знання із проблем інклюзії, соціальної роботи, психології; навички з використання інформаційно-комунікаційних технологій; методику вивчення української жестової мови; досвід долання соціальної ізоляції; технології соціально-психологічної реабілітації людей з інвалідністю.

У підсумку підготовлено  відеоматеріали жестовою мовою про визначні історико-культурні місця Черкащини (Буцький каньйон, Національний дендрологічний парк «Софіївка», м. Чигирин, с. Легедзино, м. Канів, м. Корсунь-Шевченківський).

Ознайомитися із цими відеоматеріалами можна на сайті: https://fspo.udpu.edu.ua/.