Факультет cоціальної та психологічної освіти здійснює підготовку докторів філософії за спеціальністю 053 “Психологія”.

10 лютого 2021

Під час навчання аспіранти оволодівають методами наукового дослідження, складають кандидатські іспити та проводять наукові дослідження за обраним науковим напрямком дисертаційної роботи.

Цілями діяльності є забезпечення освітньо-наукової підготовки дослідників у сфері психології, що передбачає сприяння їх особистісно-професійному розвитку засобами удосконалення академічних і спеціальних здібностей, розкриття творчого потенціалу, успішну реалізацію наукового дослідження, його презентацію та використання результатів у прикладних умовах, створює умови для розвитку наукового мислення, дослідницької компетентності та самореалізації здобувачів, стимулює напрацювання нових інноваційних ідей і проектів. Реалізується принцип поліаспектної інтеграції змісту освітньої підготовки:  рівноцінній інтеграції загальної, професійної і вибіркової складових освітнього процесу,  поєднання наукових інтересів здобувача з місією Університету й актуальними соціальними запитами в галузі психології,  синергійному розвиткові методологічної, дослідницької та іншомовної компетентностей здобувача,  інтеграції наукового та педагогічного аспектів професійної діяльності психолога з відповідними векторами працевлаштування.

Підготовка докторів філософії здійснюється із врахуванням досвіду підготовки кандидатів психологічних наук в аспірантурах ЗВО та наукових установ: Інституту психології імені Г.С.Костюка, Інституту педагогічної освіти та освіти дорослих НАПН України, НПУ імені М.П. Драгоманова, КНУ імені Тараса Шевченка, ХНПУ ім. Г.С.Сковороди, ЛНУ імені І.Франка. Також здійснено аналіз досвіду реалізації PhD-програм у Німеччині (Інститут психології Оснабрюцького університету), Польщі (Інститут психології Ягеллонського університету), Естонії (Школа природничих наук і здоров’я Таллінського університету) та ін. За результатами аналізу було враховано та застосовано такі аспекти:  фокусування на психологічній галузі для проведення якісного наукового дослідження, не заперечуючи при цьому можливостей міжгалузевого та міждисциплінарного підходів, поєднання загальнометодологічної та ґрунтовної психологічної складових підготовки аспіранта,  логістика освітнього процесу, що розпочинається з пропедевтичних наукових курсів, далі продовжуються фаховими дисциплінами, які становлять освітню складову, останні два роки навчання – більшість часу спрямована на реалізацію плану наукової роботи,  акцент на формуванні базових навичок публікації та презентації наукових досліджень, залучення здобувачів до викладання для синергії формування наукової і методологічної компетентності шляхом проходження ними науково-викладацької практики.

Керівництво дисертаційними дослідженнями аспірантів здійснюють провідні науковці кафедри психології,  професори Сафін О. Д., Гульбс О. А., доценти Якимчук Б. А., Перепелюк Т. Д., Вахоцька І. О., Діхтяренко С. Ю.