Фаховий науковий семінар на кафедрі соціальної педагогіки та соціальної роботи

29 березня 2024

28 березня 2024 року відбулося розширене засідання кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи з попередньої експертизи дисертації Салати Назара Тарасовича на тему: «Надання якісних соціальних послуг засобами сучасних інформаційних технологій» на здобуття наукового ступеня доктора філософії зі спеціальності 231 Соціальна робота.

Науковий керівник – Коляда Наталія Миколаївна, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Рецензенти: – Ісаченко Вікторія Павлівна, кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи; Міщенко Марина Сергіївна, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри психології.

У дисертації представлено теоретико-методичні та практичні основи сучасних інформаційних технологій як засобу підвищення якості надання соціальних послуг у громаді. У результаті проведеного дослідження виявлено, що інформаційні технології можуть відігравати ключову роль у вдосконаленні соціальних послуг та забезпеченні ефективного соціального захисту населення. Крім того, розглянуті аспекти також підтвердили значущість інформаційних технологій як інструменту підвищення конкурентоспроможності економіки та стимулювання її подальшого розвитку.

Досліджено актуальні напрями розвитку сучасних інформаційних технологій у системі соціальних послуг. З’ясовано, що в Україні нині активно впроваджується Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС), спрямована на вдосконалення надання соціальної допомоги та послуг населенню. Основні напрями реалізації системи включають створення Єдиного соціального реєстру, що сприятиме покращенню збору та обробки інформації про отримувачів соціальної допомоги. Успішна реалізація Єдиної інформаційної системи соціальної сфери в Україні відкриває нові можливості для подальшого розвитку соціальної сфери та покращення якості життя громадян. Запровадження ЄІССС відображається у підключенні до неї різних державних організацій, що сприяє оперативнішому й безперешкодному обміну інформацією та наданню соціальних послуг. Цифрові інструменти, такі як електронний кейс-менеджмент, спрощують процес надання соціальної допомоги та підтримки, спрямовані на досягнення конкретних результатів і покращення якості життя населення.