ІСТОРІЯ, СИНЕРГІЯ ТА ВІЗІЯ: ШЛЯХИ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ В МОЛОДІЖНІЙ РОБОТІ (проєкт Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ». 2023-2024)

5 червня 2024

      Колектив факультету соціальної та психологічної освіти взяв участь у дослідженні в межах реалізації проєкту Ради Європи «Молодь за демократію в Україні: Фаза ІІІ». 2023-2024 у співпраці з Міністерством молоді та спорту України, ДУ «Всеукраїнський молодіжний центр».

     Дослідження (вересень – грудень 2023 року) передбачало кабінетний огляд, онлайнове опитування, контент-аналіз освітніх та навчальних програм, глибинні інтерв’ю. В аналізі охарактеризовано забезпечення підготовки молодіжних працівників та працівниць у закладах вищої освіти України, проаналізовано 214 освітніх програм та навчальних планів, визначено досягнення, перешкоди, труднощі, потреби та можливі напрями підтримки системи формальної освіти в Україні у сфері молодіжної роботи (https://www.coe.int/uk/web/kyiv/-/higher-education-in-the-field-of-youth-work-in-ukraine-and-the-approaches-of-the-council-of-europe-a-collection-has-been-published ).

     У дослідженні  освітніх практик закладів вищої освіти України у сфері молодіжної роботи, заснованої на підходах, освітніх ресурсах і стандартах Ради Європи, взяли участь 44 представники та представниці 23 ЗВО.

     Від УДПУ імені Павла Тичини – Наталія Коляда, Оксана Кравченко, Наталія Левченко, які презентували досвід молодіжної роботи крізь призму реалізації освітньо-професійної програми «Соціальна робота (Молодіжна робота)» та діяльності Молодіжного центру «START».

     Результати дослідження презентовано у виданні «Колекція освітніх практик закладів вищої освіти України в галузі молодіжної роботи, що базується на підходах і стандартах Ради»:

     Наталія Коляда, Оксана Кравченко, Наталія Левченко. Історія, синергія та візія: шляхи до професійної майстерності в молодіжній роботі. Освітньо-професійна програма «Соціальна робота (Молодіжна робота)», другий (магістерський) рівень вищої освітиКолекція освітніх практик закладів вищої освіти України в галузі молодіжної роботи, що базується на підходах і стандартах Ради Європи. URL: https://www.coe.int/uk/web/kyiv/-/higher-education-in-the-field-of-youth-work-in-ukraine-and-the-approaches-of-the-council-of-europe-a-collection-has-been-published. С. 84–87.