(Українська) Залучення викладачів до волонтерської роботи

8 квітня 2022

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

У березні до міста почали прибувати переселенці. В останні дні місяця університет розмістив у студентських гуртожитках сім’ї переселенців з Маріуполя та інших населених пунктів, де тривають воєнні дії. Викладачі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини з початком війни займаються волонтерством та допомагають переселенцям. Зокрема? викладач кафедри психології, кандидат психологічних наук Радзівіл Катерина Павлівна протягом 30 березня – 1 квітня здійснила низку консультацій з батьками та дітьми для подолання стресу та посттравматичного стресового розладу. За її словами, посттравматичний стресовий розлад може проявлятися як в перші дні і тижні, так і через півроку, рік. Головним питанням батьків стосовно поведінки дітей були гостра емоційна реакція дітей на ситуації, які віддалено нагадували ситуацію небезпеки. Окрім психотерапевтичної роботи з дітьми, психолог надала низку рекомендацій по організації по забезпеченню психологічного здоров’я дітей:

  1. Забезпечення базових потреб: сон, їжа і відпочинок, а також чіткий та незмінний розпорядок дня.
  2. Діяльність: рекомендовано займатися суспільно корисною роботою, займатися творчістю. Діяльність дітей варто урізноманітнювати, окрім спілкування з однолітками, малюванням, ліпкою та гімнастикою. Бажано у години, коли відсутній сигнал повітряної тривоги, здійснювати піші прогулянки в парки.
  3. Не мовчати: не тримайти свої емоції. Однак не можна дозволяти негативним емоціям управляти вами, особливо якщо за вами спостерігають діти. Якщо хочеться плакати, то плачте, але не на очах дітей, оскільки стресовий емоційний стан батьків підвищує рівень стресу у дітей.
  4. Забезпечити безпеку собі та дітям: не нехтувати сигналами повітряної тривоги, обладнати місце для перебування під час повітряної тривоги, створити для дітей психологічну атмосферу захищеності та безпеки, для зниження рівня стресу.

Це основні поради, які стануть в пригоді і тим, хто знаходиться в укриттях, і тим, хто перебуває у відносній безпеці.


Фото новини: