(Українська) День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

8 травня 2024

Sorry, this entry is only available in Ukrainian. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

   

     29 травня минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує пам’ять загиблих у Другій світовій війні. Ми приєдналися до європейської традиції святкування перемоги над нацизмом і цьогоріч це свято вперше відзначаємо саме в той день, коли Німеччина офіційно капітулювала.
Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними. Пам’ять про війну має вести не до культу перемоги, а розвивати вміння цінувати мир, категорично і безкомпромісно захищати його всіма розумними засобами, а також виховувати сміливість та принциповість у боротьбі з агресією й несправедливістю.
8 травня, в День пам’яті та перемоги, Україна вшановує кожного, хто боровся з нацизмом, а також пам’ять мирних цивільних людей, які загинули або постраждали від бойових дій та окупації їхніх міст і сіл, дітей війни, примусових робітників.
Сьогодні українці, як і майже вісімдесят років тому, платять високу ціну в боротьбі зі злом – цього разу з Росією та рашизмом, який визрів із радянської ідеології.            Світ повинен діяти сьогодні, аби захистити глобальну безпеку, а не тільки пам’ятати тих, хто віддав своє життя заради цього. Україна має перемогти, свобода і справедливість мають перемогти, і лише так можна зупинити Росію, у пам’ять про тих, хто віддав життя за мир у Другій світовій війні і в пам’ять про тих, хто загинув, захищаючи Україну та демократичні цінності майбутнього.
СЛАВА УКРАЇНІ!
ГЕРОЯМ СЛАВА!