Оновлення освітньо-професійної програми «Психологія» за другим рівнем вищої освіти «магістр»

13 квітня 2022

 

На факультеті соціальної та психологічної освіти відбулося засідання вченої ради факультету соціальної та психологічної освіти, на якому слухалося питання про оновлення освітніх програм, зокрема освітньо-професійної програми «Психологія» за другим рівнем вищої освіти «магістр».

Проєктною групою у складі: доц. Шеленкова Н.Л. (гарант),  проф. Сафін О.Д., доц. Діхтяренко С.Ю., доц. Міщенко М.С., здобувач Чупіна К.О. розроблено проєкт ОП на 2022 рік http://surl.li/bsfbr.

Під час реалізації ОПП, за результатами опитувань (лютий-березень 2022 р.), зустрічей (очних і дистанційних), консультацій, робочих нарад, засідань, проєктна група отримала відгуки від здобувачів вищої освіти, представників академічної спільноти, роботодавців із побажаннями внести зміни та уточнення до діючої ОПП. Запропоновані зміни обговорені на засіданнях кафедри психології:

– З метою оптимізації реалізації Стандарту вищої освіти за спеціальністю 053 Психологія, забезпечення якісного здобуття освітньої кваліфікації введення освітнього компоненту «Психологічний супровід інклюзивної освіти», який забезпечить формування практичних умінь та навичок проводити комплексну підтримку осіб з особливими освітніми потребами та здійснювати їх психологічний супровід;

– Для розширення знань  майбутніх фахівців з психології щодо планування проектної діяльності,  власної фахової компетентності та діджиталізації та використання цифрових технологій у процесі практичної діяльності  шляхом введення до переліку обов’язкових освітніх компонент уведено ОК 9 «Професійний розвиток психолога»;

  • З метою розширення практичних навичок роботи за різними видами діяльності психолога, в тому числі здійснення корекційної роботи з дітьми з ООП змінено ОК «Спецпрактикум з психодіагностики» на ОК «Психодіагностика та психокорекція», що забезпечить підготовку фахівців до здійснення як діагностичної, так і корекційної роботи, в умовах інклюзивної освіти зокрема;
  • Розширено п.4 ОП Придатність випускників до працевлаштування та подальшого навчання згідно ДК 003:2010 (зі змінами, затвердженими наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі України від 25 жовтня 2021 року № 810), а саме:

3340 Фахівці спеціалізованої освіти та інші фахівці в галузі освіти та навчання

2340 Фахівець (консультант) інклюзивно-ресурсного центру;

  • Розширено п.9 ОП Академічна мобільність, а саме включено договір № 01/21 від 01.09.2021 р. щодо створення Консорціума із ЗВО України про академічну співпрацю, яка спрямована на оптимальне використання науково-педагогічного потенціалу викладачів та наявних інформаційно-технічних засобів для участі у програмах академічної мобільності студентів, аспірантів, докторантів, співробітників (http://surl.li/bgftk ).
  • Внесено відповідно до врахованих пропозицій до ОП зміни в структурно-логічну схему, матриці та навчальний план.
  • Отримано нові рецензії-відгуки від зовнішніх стейкхолдерів: директора комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр» Тальнівської міської ради Черкаської області    Інни Вдовиченко та директора початкової школи№3 міста Гнєзно (Польща) маг. Радослава Собков’яка.

Дякуємо за пропозиції, рекомендації та зауваження академічній спільноті, стейкхолдерам, здобувачам та проєктній групі, що долучились до удосконалення освітньої програми «Психологія». Це дозволить якісно покращити підготовку фахівців за другим рівнем вищої освіти «магістр» спеціальності 053 «Психологія» для забезпечення конкурентноспроможності відповідно до потреб ринку праці.