Поєднання навчання і досліджень під час реалізації освітньо-наукової програми «Освітні, педагогічні науки»

13 квітня 2022

 

Освітньо-наукова програма «Освітні, педагогічні науки» містить освітню й наукову складову: вивчення навчальних дисциплін поєднується з виконанням наукового дослідження. Навчання аспірантів триває 4 роки: перші 2 р. здійснюється опанування освітньої складової й проведення наукових досліджень, наступні 2 р. – завершення й підготовка до захисту дисертації. Освітньо-наукова програма передбачає включення здобувачів у різні форми дослідницької діяльності (наукові проєкти; робота з наукометричними базами даних; підготовка наукових публікацій). Дослідницька компонента реалізується в ОК 01 «Українська наукова мова», ОК 03 «Філософія науки та інновацій», ОК 05 «Методологія та методика наукових досліджень», П 01 «Виробнича (викладацька) практика», ВК «Сучасні тенденції розвитку теорії і методики професійної освіти», ВК «Сучасні тенденції розвитку теорії і методики виховання», ВК «Історіографія педагогічних процесів», ВК «Проблеми розвитку дошкільної освіти в Україні та зарубіжних країнах», ВК «Методика підготовки наукових публікацій», ВК «Математичні методи дослідження», ВК «Сучасна система наукової інформації», ВК «Компаративна педагогіка» та ін.

Окремі аспіранти виконують дисертаційні дослідження, пов’язані з актуальними проблемами професійної освіти, поєднують навчання з педагогічною діяльністю, беруть участь у виконанні тем наукових шкіл провідних науковців університету, а також в межах наукових досліджень науково-дослідної лабораторії педагогічної компетентності. Поєднанню навчання і досліджень сприяє діяльність Наукового товариства студентів і аспірантів, СНТ УДПУ імені Павла Тичини.

Індивідуальні завдання, які виконують аспіранти в межах виробничої (викладацької) практики дотичні до тематики їх дисертаційних робіт.

Здобувачі беруть активну участь у наукових заходах в Україні та за її межами на засадах академічної свободи; долучаються до організації та проведення наукових конференцій в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини. Результати наукових досліджень здобувачів публікуються у вітчизняних фахових та зарубіжних наукових виданнях як одноосібно, так у співавторстві з науковими керівниками. Високий рівень залучення здобувачів до наукових досліджень підтверджують їхні портфоліо, представлені на сайті факультету соціальної та психологічної освіти.