Інформація факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ імені Павла Тичини щодо соціально-психологічної підтримки та супроводу в умовах війни

19 квітня 2022

Найважливішим пріоритетом в діяльності УДПУ імені Павла Тичини в нинішніх умовах російської воєнної агресії є забезпечення психологічної стійкості учасників освітнього процесу, а також надання психологічної допомоги внутрішньо переміщеним громадянам України, військовослужбовцям, що тимчасово проживають в гуртожитках нашого закладу вищої освіти.

Викладачі та аспіранти надають психологічні послуги в режимі 24/7, налагоджують взаємодію з учасниками освітнього процесу за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, проводять консультування на вебсайті нашого навчального закладу; здійснюють інформаційну підтримку щодо джерел консультування, куди саме можна звернутися, розмістивши повідомлення у месенджер Facebook-сторінки, чат Telegram-каналу тощо.

У межах науково-дослідної теми для молодих вчених «Соціально-психологічна реабілітація дітей та молоді з особливими освітніми потребами засобами інклюзивного туризму» (державний реєстраційний номер: 0119U103978), що фінансується Міністерством освіти і науки України (термін реалізації: 2020-2022 рр.), на факультеті соціальної та психологічної освіти ініційований дослідницький проєкт за темою «Соціально-психологічна реабілітація вразливих категорій громадян від наслідків війни». У цьому відношенні актуальними є напрацювання, починаючи з 2014 року, з вирішення проблеми психологічної реабілітації учасників АТО/ООС та їхніх сімей. Наразі розробляються наступні напрями: теоретичні та практичні засади соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді, в тому числі з ООП, внаслідок війни; психологічна та медико-соціальна реабілітація учасників бойових дій; зміст роботи та рекомендації сім’ям, в яких виховуються діти з інвалідністю; адаптація для переміщених дітей та їхніх сімей до освітнього середовища; цифрові ресурси для організації соціально-психологічної реабілітації; міжсекторальна співпраця у здійсненні реабілітаційних заходів в громаді; розробка авторських методик, програм, тренінгів у роботі з дітьми та молоддю.

Науково-педагогічні працівники кафедри психології створюють умови для психологічної реабілітації та соціальної реінтеграції дітей та дорослих, які постраждали внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів, надають психотерапевтичну допомогу для жертв насильства. Так, надаються консультації з батьками та дітьми для подолання стресу та посттравматичного стресового розладу.

У співпраці з ДЗВО «Університет менеджменту освіти» НАПН України всі викладачі взяли участь у онлайн-вебінарі (Україна-Польща) «Психологічна підтримка особистості в умовах війни» (13 квітня 2022 року), на якому обговорювались питання, як зберегти й підтримати психічне здоров’я в умовах війни.

В рамках роботи наукової школи професора Сафіна О.Д., доктора психологічних наук, завідувача кафедри психології, аспірантами та докторантами ведуться дослідження в таких напрямках:

  • формулювання проблеми оптимізації управлінської діяльності військових кадрів, теоретичні та практичні шляхи її розв’язання;
  • розробка психолого-акмеологічної системи гармонізації службового i особистісного зростання військового керівника;
  • визначення основного змісту військової акмеології;
  • психологічний вплив різноманітних стрес-факторів на співробітників правоохоронних органів України; вивчення оперативно-службової діяльності;
  • розробка новітніх методів та психотехнологій в межах професійно-психологічної підготовки співробітників правоохоронних органів до ведення переговорів з особами, що утримують заручників;
  • розробка основних напрямків морально-психологічного забезпечення службової діяльності співробітників правоохоронних органів України.

Гаранти освітньо-професійних програм спеціальності 053 Психологія та 231 Соціальна робота за всіма освітніми ступенями здійснюють роботу по оновленню ОП з метою формування додаткових компетентностей здобувачів вищої освіти щодо навиків реабілітаційної роботи, допомоги постраждалим внаслідок військових дій, роботи з ПТСР тощо шляхом залучення до освітніх хабів, вебінарів, майстер-класів на безоплатній основі, а також оновлюються пакет вибіркових дисциплін певними ОК – “Кризова психологія”, “Психологія надзвичайних ситуацій”, «Соціальна реабілітація».

На сайті факультету накопичено та доповнюється перелік корисних ресурсів для дорослих та дітей. Ресурси спрямовані на психологічну підтримку, навчання та достовірне інформування (http://surl.li/btkzi ).

З метою забезпечення належного контролю за організацією освітнього процесу в умовах військового стану в країні, надання психологічної підтримки при сильному емоційному потрясінні, стресі, відчутті небезпеки, що можуть викликати психологічну травму, та для оперативного реагування на факультеті створену Скриньку довіри.

Інформаційний  лист Умань 2022

Інформаційний лист Умань 2022 Eng