Самостійна робота здобувачів вищої освіти в умовах дистанційного навчання

27 квітня 2022

Самостійна робота – це форма організації освітнього процесу, що передбачає навчальну, дослідну та творчу роботу, яку здобувач вищої освіти виконує самостійно у вільний від занять (за розкладом) час за завданням і під керівництвом викладача, але без його безпосередньої участі.

Така діяльність регламентується Положенням про організацію освітнього процесу та Положенням про самостійну роботу здобувачів вищої освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (http://surl.li/gtod).

Самостійна робота є важливим складником у засвоєнні  програмних результатів навчання поряд з аудиторною роботою. Вона є основою підготовки здобувача як фахівця, забезпечує набуття ним прийомів пізнавальної діяльності, інтересу до творчої роботи, здатність вирішувати науково-теоретичні та практичні завдання.

Особливої значущості самостійна робота набуває в умовах дистанційного навчання.

Обсяг та завдання із самостійної роботи  з кожної навчальної дисципліни визначається освітньою програмою (http://surl.li/azbjf) і регламентуються навчальним планом спеціальності, а її зміст визначається робочою програмою навчальної дисципліни та навчально-методичними матеріалами до неї.

Основні види самостійної роботи:

– опрацювання та засвоєння матеріалу навчальної дисципліни, пошук інформації в бібліотеках, архівах, мережі Інтернет, використання баз даних інформаційно-пошукових та довідникових систем;

– підготовка до лекційних, лабораторних, практичних та семінарських занять, опрацювання інструкцій і методичних рекомендацій, оформлення звітів;

– виконання індивідуальних навчально-дослідних завдань;

– підготовка доповідей, рефератів, есе та звітів;

– підготовка до модульних і комплексних контрольних робіт, підсумкової атестації;

– виконання курсових робіт, підготовка їх презентацій;

– виконання індивідуальних завдань під час проходження практик, оформлення звітів з практик;

– самоконтроль і самооцінювання знань і умінь із навчальних дисциплін;

– виконання випускних кваліфікаційних робіт;

– наукова та творча робота студентів (у тому числі під час виконання науково-дослідних робіт, підготовки курсових, кваліфікаційних робіт, статей тощо);

– робота у студентських наукових гуртках і проблемних групах;

– участь у роботі науково-методичних семінарів, науково-практичних конференцій, круглих столів тощо;

– інші види самостійної роботи, спеціальні для навчальної дисципліни, спеціальності.

Самостійну роботу здобувач вищої освіти може виконувати у бібліотеці (https://library.udpu.edu.ua/) університету, навчально-наукових, науково-дослідних та інших лабораторіях (http://surl.li/bvjat), комп’ютерних класах тощо, а також в домашніх умовах.

Виконання самостійної роботи передбачає, за необхідності, отримання консультацій або допомоги викладача. Графіки індивідуальних консультацій науково-педагогічними працівниками розміщенні на сторінках кафедр (http://surl.li/bvjax).

Безпосередню організацію самостійної роботи, формування змісту, керівництво нею, контроль та оцінювання результатів її виконання здійснює викладач навчальної дисципліни з урахуванням її змісту, завдань і специфіки, а також інтересів студентів тощо.

Для самостійного вивчення матеріалу з навчальних дисциплін викладачами розроблені:

– методичні рекомендації, які містять питання для самоконтролю, тести, контрольні завдання, зразки оформлення самостійної письмової роботи, список рекомендованої літератури та електронних джерел (розміщенні в інформаційному освітньому середовищі MOODLE: http://surl.li/bvjbe);

– методичні рекомендації до виконання курсових, кваліфікаційних робіт (http://surl.li/bvjax);

– програми і методичні рекомендації до проведення навчальних, виробничих та інших видів практик (http://surl.li/bvjcn);

– електронні навчально-методичні комплекси з навчальних дисциплін в інформаційно-освітньому середовищі університету (https://dls.udpu.edu.ua/).

Дотримуючись принципу студентоцентрованого навчання надається можливість визнання результатів (у випадку такої можливості) самостійної роботи як елементів неформальної чи інформальної освіти (http://surl.li/bjypv).

Самостійна робота – важливий складних підготовки кваліфікованих фахівців, творчих особистостей, готових навчатися впродовж життя.