Запрошуємо долучитися до реалізації дослідницького проєкту «ПЕДАГОГІЧНА КАРТА ЧЕРКАЩИНИ»

25 квітня 2023

У 2022 році на факультеті соціальної та психологічної освіти Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини було започатковано  дослідницький проєкт – «Освіта, шкільництво і педагогічна думка Черкащини». В межах проєкту підготовлено колективну монографію «Педагогічне краєзнавство крізь призму історико-культурних явищ та процесів  в Україні». Підготовка видання здійснювалася відповідно до плану наукової діяльності Науково-дослідного центру педагогічного краєзнавства подвійного підпорядкування НАПН  України та МОН України та держбюджетної теми «Соціально-психологічна реабілітація дітей та молоді з особливими освітніми потребами засобами інклюзивного туризму» (реєстраційний номер  0119U103978, 2020-2022). До участі в підготовці видання долучилися науково-педагогічні працівники  Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та інших закладів вищої освіти, наукових установ України.

Результати дослідження підтвердили важливість та значення  історико-культурного та регіонального підходів у підготовці майбутніх фахівців в умовах сучасних соціальних змін.

Актуальність регіональної наукової проблематики підсилюється багатовимірністю педагогічного краєзнавства одночасно як педагогічного, історичного, соціального явища, що потребує ґрунтовного вивчення задля репрезентативного його представлення в сучасному міждисциплінарному історико-культурному дискурсі – освітньому, соціально-педагогічному, історико-педагогічному тощо.

Тому, з метою актуалізації регіональної наукової проблематики, вивчення маловідомих сторінок педагогічного краєзнавства відповідно до плану наукової діяльності Науково-дослідного центру педагогічного краєзнавства подвійного підпорядкування НАПН  України та МОН України започатковано новий дослідницький проєкт – «Педагогічна карта Черкащини». Термін реалізації проєкту – 2023-2024 роки (http://surl.li/gotqb).

Мета – дослідження персоналій педагогів, освітян, громадських діячів Черкащини в контексті розвитку педагогічної біографіки як напряму міждисциплінарних досліджень.

Очікуваний результат: презентувати громадськості здобутки вітчизняної та зарубіжної педагогічної науки та освіти, консолідувавши біографічну та бібліографічну інформацію про педагогів, освітян, викладачів у вигляді інформаційно-бібліографічного електронного ресурсу «Педагогічна карта Черкащини» та науково-популярного довідника-хрестоматії (номер ISBN).

До участі у проєкті запрошуються науковці, науково-педагогічні працівники,  здобувачі вищої освіти – усі, кого цікавлять міждисциплінарні проблеми педагогічного краєзнавства, педагогічної біографістики.

Результати дослідження буде презентовано під час науково-практичних заходів, зокрема – Всеукраїнської науково-практичної конференції «Педагогічне краєзнавство крізь призму історико-культурних явищ та процесів в Україні», яка відбудеться 21 листопада 2023 р. (http://surl.li/gpdca).

 

Науково-дослідний центр педагогічного краєзнавства

подвійного підпорядкування НАПН  України та МОН України,

Науково-дослідна лабораторія «Педагогічне краєзнавство Черкащини»

Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини


Фото новини: