Практичний досвід діяльності аспірантів (ОНП «Соціальна робота»)

10 травня 2023

3 глибини сивих тисячоліть писанка промовляє до нас таємничими солярними знаками й символами, які ми маємо прочитати і передати своїм нащадкам.

Відрадно, що упродовж останнього десятиліття відродженням традиційної писанки займається багато майстринь, заохочуючи до цієї шляхетної справи дітей і молодь. Адже, в сучасному світі писанка виконує святу місію – збереження, примноження та передачу наступним поколінням перлин української національної культури.

Писанка знайома кожному з нас із дитинства. Це символ єдності нашого українського народу. А ще писанка – це найпотужніший оберіг, тому з давніх-давен жінки розмальовували їх, передаючи традиції предків дітям.

Писанки всі особливі – кожна з них це чиясь мрія і надія, це віра в перемогу і бажання любові, радості, добра.

У Вінницькому обласному центрі народної творчості аспіранткою Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини Моторною Марією Василівною було проведено майстер-клас з писанкарства для солдатів строкової служби, службовців-контрактників, внутрішньо переміщених осіб та для всіх бажаючих навчитись мистецтву традиційної писанки з метою розвитку сенсомоторних вмінь, розвитку відчуття внутрішнього контролю. Також майстер-клас дозволяє пропрацювати думки і емоції, які людина звикла пригнічувати, надає можливість трансформувати їх у позитивний бік; розвиває відчуття внутрішнього контролю; сприяє творчому самовираженню, розвитку уяви, естетичного досвіду, підвищує адаптаційні здібності людини до повсякденного життя, знижує втому, негативні емоційні стани. Проведення майстер-класу з писанкарства є ефективним в корекції різних відхилень і розладів особистості; спирається на здоровий потенціал особистості, внутрішні механізми саморегуляції і зцілення.

У теперішній час особливо вразливою верствою населення є жінки та діти із соціально незахищених категорій, сім’ї, члени яких загинули або були поранені в ході війни, зокрема, вдови, які залишилися єдиними годувальниками родин, сім’ї військовослужбовців, які стають внутрішніми мігрантами, діти з сімей переселенців. Надзвичайну увагу варто приділяти саме дітям з огляду на обмеженість їх життєвого досвіду, вразливість та незрілість дитячої психіки. Для дитини непросто зрозуміти, що сталося в родині, місті, країні, тому з часом такий стан призводить до переживання безпорадності, тривоги, навіть до виникнення стресових розладів.

Зважаючи на те, що і надалі відбуваються бойові дії, і потік переселенців не зменшується, варто залучати їх до терапії писанкарством.

Писанка любить тишу, спокій і радість, власне, саме ці відчуття вона дарує під час її створення. Мимоволі переносишся до батьківського дому, чи у теплі спогади, відчуваєш величне піднесення, дух свята, перемоги над смертю.

Мудрі представниці старшого покоління кажуть: “У світі доти існуватиме любов, доки люди писатимуть писанки”. А за гуцульською легендою: “Поки люди пишуть писанки – диявол безсилий”.

Починаємо писати писанку. Запали воскову свічку. Розігрій писачок на свічці, набери в нього пахучий бджолиний віск. Потроху нагріваючи писачок на свічці, промальовуй візерунки-символи, подумки читай молитву і “кодуй” Україну на народження нового життя і на перемогу.

Серед учасників цього священодійства – жінки і діти з Харкова і Миколаєва, Запорізької та Херсонської областей, а також Вінниччанки. Створені ними писанки – це побажання злагоди в родині, миру і перемоги Україні.

Майстер-клас приніс багато позитивних емоцій, збагатив загальний розвиток кожного з учасників.

Такі заняття дають можливість доторкнутися до народної культури, побуту українців, символіки українських свят, яка має прадавнє коріння, зберігається в наш час і продовжуватиметься й надалі. Такий вид роботи як майстер-клас є найбільш ефективним засобом відновлення особистості в умовах військового стану, бо завдяки своїй універсальності сприяє розвитку емоційно-чуттєвої сфери, поглиблює знання, інтенсифікує візуальний і сенсорний досвід, формує загальну та естетичну культуру особистості.

Важливим є те, що малюючи писанку, клієнт дає вихід своїм почуттям, бажанням, мріям. Таким чином, малювання виступає як спосіб моделювання взаємовідносин і вираження різноманітних емоцій, у тому числі і негативних. Тому писанкарство використовуємо  для зняття психічної напруги, стресових станів, при корекції неврозів, страхів.

Сама по-собі свічка теж є особливим елементом цієї терапії: свічка – це містичний і психологічний інструмент. Вона символізує Світло Правди, Світло мудрості, що перемагає темряву в душі, освітлює життєвий шлях.

Суть писанкарства полягає в перенаправленні енергії психіки від травмуючого фактора до прийнятного виходу – творчості. Іншими словами, якщо у людини накопичилися тривожні переживання, вона може спробувати їх висловити за допомогою творчої діяльності і відчути полегшення. У цьому і полягає цілюща сила писанкарства.

Отже, внаслідок арт-терапевтичної роботи створюються додаткові можливості для внутрішньо-особистісної комунікації, перехід членів групи на глибші рівні взаємодії з виявом внутрішніх (зокрема неусвідомлюваних) механізмів організації поведінки. Терапія писанкарством є ефективним методом оздоровлення, гармонізації розвитку особистості та впливає на її інтеграцію в суспільство і потребує посиленого використання і дослідження.

На фото представлено процес гармонізації осособистості за допомогою писанкарства з військовослужбовцями, внутрішньопереміщеними особами, дітьми, працівниками Державної служби України з надзвичайних ситуацій та іншими службами.


Фото новини: