Українська жінка-матір: героїзм вдома, на роботі, на передовій

10 травня 2023

На факультеті соціальної та психологічної освіти члени Центру родинного виховання, викладачі, студенти та аспіранти  організували обговорення ряду тем, що стосуються різних аспектів материнства в сучасних умовах. Заходи «Жіночі права: крок за кроком: виклики воєнного часу», «Працююча мати – добра мати» були  присвячені  Дню Матері,

День Матері відзначають другої неділі травня, який уважається місяцем Пречистої Діви Марії. До Матері Божої звертаються християни, просячи заступництва та допомоги, висловлюють  подяку материнській самопожертві.

Спершу обговорили соціально правове регулювання цивільних сімейних відносин, статус матері, що відображені в Кодексі законів про працю України, в Законі України «Про відпустки», в Постанові Пленуму Верховного Суду України «Про практику розгляду судами трудових спорів», в Законі України «Про державну допомогу сім`ям з дітьми», в Сімейному кодексі України та про особливості процесу усиновлення з доцентом кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Іващенко Катериною Віталіївною.

Студентки 2 курсу Р21м групи Банчук Вікторія та Січкар Марія  підготували виступ про зарубіжний досвід захисту материнства та реалії українського сьогодення жінок із різними долями, статками, можливостями.

Нині українська жінка-матір вимушена стати берегинею як своїх дітей, так і держави, а ще їй іноді доводиться виховувати своїх дітей самотужки, оскільки чоловік (батько) боронить Україну. Такі думки озвучували жінки:

 «Я – мати чотирьох дітей, я повинна залишити у них за спиною сильну країну»(волонтерка з Миколаївщини);

«Поставити дитину на ноги, навіть за підтримки держави (соціальних виплат при народженні дитини чи по догляду за дитиною), зараз складно»(мами багатодітної родини);

«Я молитвами йтиму услід за тобою…» (мати, яка чекає сина і чоловіка з війни);

 «Щоб виховувати дітей, гроші не потрібні, потрібні насамперед моральні сили і бажання. Кошти потрібні, щоб їх ростити». (Мама  7 прийомних дітей)

Відзначили кілька онлайн-ресурсів, що направлені на допомогу українським матерям, зокрема:

  • канал «SOS Консультації для батьків» з експертами (регулярні онлайн-зустрічі з соціальними працівниками, юристами, лікарями, психологами, педагогами ).
  • канал «ЛАДА». Про страхи мами при поверненні на роботу. Після декрету багато жінок воліють повернутися до роботи. Комусь важлива професійна реалізація, комусь потрібно заробити гроші. Але жінок охоплює тривога, і в голові одна за одною проносяться думки: А чи не застаріли мої знання? Чи захоче хтось брати мене на роботу? А чи впораюся я з дитиною і з роботою?

Підсумували, що рівень ставлення до жінки визначає зрілість суспільства, а турбота про матерів – його моральне збагачення або, навпаки, зіпсованість і моральну вбогість. У народі кажуть: «Нещаслива та сім’я, де жінка сумна». Не може бути щасливою і країна, де не створено або порушено сімейний лад і затишок.

Отож, щасливого материнства українським жінкам під мирним небом.

 Керівник Центру родинного виховання-

 Полєхіна Вікторія


Фото новини: