ФІНАЛЬНЕ ЗАНЯТТЯ ПРОЄКТУ «ВЧИМОСЯ СЕБЕ ЗАХИЩАТИ: ГОТУЄМО АМБАСАДОРОК/АМБАСАДОРІВ ЗМІН»

6 листопада 2023

02.11.2023 р. відбулось фінальне заняття проєкту «Вчимося себе захищати: готуємо амбасадорок/амбасадорів змін»

На зустріч кожен з учасників підготував короткий виступ-рефлексію щодо курсу та планів на майбутнє.

В основі проєкту підготовки Амбасадорок змін лежить захист прав людей з інвалідністю під час воєнного стану в Україні.

✔ З народження кожна людина наділена невід’ємними правами.

Існує безліч національних та міжнародних документів, які регулюють відносини між людиною та державою.

В Україні основним законом для кожної людини виступає Конституція.

А чи виконуються на практиці усі норми та принципи основного закону України для кожного громадянина держави?

Особливо якщо вести мову про воєнний стан, в якому нині перебуває Україна.

Під час війни люди з інвалідністю опинились у вкрай важкому становищі.

✔ До слова, до повномасштабного вторгнення людям з інвалідністю дуже часто доводилось виборювати своє право на освіту, працевлаштування, медичну підтримку, соціальну допомогу та ін.

Але під час військових дій, все стало значно важчим, адже виникли додаткові важливі  потреби, які необхідно забезпечити.

Наприклад, необхідно вжити додаткових заходів у рамках надання гуманітарної допомоги для людей з інвалідністю.

В першу чергу, має забезпечуватись доступний формат надання інформації кожній людині з інвалідністю, відповідно до її нозології, про наявність того чи іншого виду допомоги.

✔ По-друге, обов’язково має враховуватись фізична доступність до приміщень та об’єктів, в яких надається та чи інша допомога.

У такі надзвичайно важкі часи для нашої держави, першими, хто почав надавати допомогу людям з інвалідністю, стали активісти та активістки, які самі мають інвалідність, численні громадські організації, які й до повномасштабного вторгнення допомагали людям з інвалідністю вирішувати їхні проблеми та захищати порушені права.

Серед таких громадських організацій можна відзначити Національну асамблею людей з інвалідністю, Fight for Right, Школа рівних можливостей, право вибору та багато-багато інших.

‼ На жаль, число людей з інвалідністю збільшується через війну в Україні.

Військові та цивільні громадяни потребують реабілітації, допомоги, підтримки як з боку держави, так і з боку суспільства.

Дуже важливо, щоб органи місцевого самоврядування, державні посадовці, політики та державні діячі у своїй діяльності тісно співпрацювали з людьми з інвалідністю, враховували на практиці необхідні норми для комфортного та безпечного життя кожного свого громадянина.

Кожен має почуватись громадянином незалежної, соціальної та правової держави, але таку державу треба будувати, докладаючи багато зусиль.

Підготовку амбасадорок підтримують Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, Українська платформа Форуму громадянського суспільства Східного Партнерства, Abilis


Фото новини: