Оновлено напрями діяльності Гендерного центру

6 грудня 2023

30 вересня 2019 року Президент України видав Указ «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року», серед яких  п’ята ціль – гендерна рівнсть, в якому підтримав забезпечення досягнення глобальних цілей сталого розвитку та результатів їх адаптації з урахуванням специфіки розвитку України.

20 грудня 2022 року уряд України схвалив Стратегію впровадження гендерної рівності у сфері освіти до 2030 року. Ця Стратегія визначає базові принципи, цільові групи, стратегічні цілі та завдання щодо реалізації державної політики стосовно забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків у сфері освіти. Метою Стратегії є також запобігання та протидія будь-якій дискримінації у сфері освіти для всіх учасників освітнього процесу на всіх рівнях освіти.

У цьому відношенні посилюється роль закладів вищої освіти у формуванні людиноцентрованого середовища, в якому дотримуються права і свободи усіх учасників освітнього процесу, разом з тим формуються світоглядні позиції як майбутніх фахівців, так і громадян щодо поваги людини незалежно від статті, стану здоров’я, етнічної приналежності, релігійних вірувань тощо.

В УДПУ імені Павла Тичини створено і діє Гендерний центр, який увійшов до Всеукраїнського осередку центрів гендерної освіти України.

Серед завдань діяльності центру: формування гендерної компетентності фахівців з урахуванням потреб різних цільових груп; гендерна просвіта усіх учасників освітнього процесу; профілактика гендерно-зумовленого насильства; попередження і реагування на випадки порушення принципу рівних прав та можливостей жінок і чоловіків; проведення наукових досліджень з гендерної тематики.

Форми і напрями роботи центру є різнобічними і передбачають освітні, наукові, дослідницькі, проектні, виховні, соціалізаційні, волонтерські учнівські та молодіжні заходи.

У червні 2023 р. підписано Двосторонній меморандум про співпрацю між Уманським державним педагогічним університетом імені Павла Тичини та  громадською організацією «ЕдКемп Україна», згідно якого наш ЗВО включено до міжнародного проєкту з дослідження соціально-емоційних навичок (ДоСЕН).

З огляду на це, рішенням вченої ради УДПУ імені Павла Тичини затверджено нову редакцію Положення про Гендерний центр, де серед завдань передбачено: проведення наукових досліджень та освітніх заходів, виконання наукових проєктів у галузі соціальної роботи, педагогіки та психології в контексті формування м’яких навичок шляхом соціально-емоційного та етичного навчання в освітньому процесі закладів освіти; імплементація результатів наукових досліджень з проблематики соціально-емоційних та етичних навичок у практичну діяльність факультету через розробку науково-методичних рекомендацій, навчально-методичних програм та навчальних курсів; публікація напрацьованих Центром наукових праць, збірників із досліджуваної проблематики тощо.