Студентська соціально-психологічна служба

Керівник та склад: кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Гончар Інна Григорівна та студенти-волонтери Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини.

Метою діяльності Студентської соціально-психологічної служби є розв’язання соціальних проблем та поліпшення становища студентської молоді, надання комплексу соціальних послуг студентам, створення сприятливих умов для їхньої самореалізації та самовдосконалення.

Завдання:

  • створення сприятливих умов для реалізації соціальних прав студентів;
  • сприяння успішній адаптації студентів першого курсу;
  • здійснення профілактичних заходів щодо попередження негативних явищ у студентському середовищі;
  • підтримка та розвиток волонтерського руху в студентському середовищі;
  • реалізація програм соціального становлення та соціальної підтримки студентів у межах національних та державних цільових програм.

16 березня 2010 року за ініціативи студентів на базі факультету соціальної та психологічної освіти було створено Студентську соціально-психологічну службу, яка є складовою частиною психологічної служби системи освіти України. Це об’єднання студентів, які за покликом душі займаються волонтерською діяльністю.

Студентська соціально-психологічна служба тісно співпрацює з уманськими територіальними органами освіти, з Управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, Міжрегіональним обласним притулком для дітей м. Умані, дитячим реабілітаційним центром «Пелюстки довіри», Дитячим будинком змішаного та компенсуючого типу м. Умані, міським та районним Центрами соціальних служб для дітей, сім’ї та молоді, спільно з якими організовуються соціально-виховні заходи.

За час роботи служби було впроваджено не одну сотню соціальних проектів та ініціатив, кожен із яких дав змогу студентам проявити професійні якості, гуманне ставлення до оточення, любов та повагу, чуйність та бажання допомогти, стати активним учасником громадського життя.

Унікальністю, творчістю, оригінальністю вирізняються соціальні та благодійні акції, проведені волонтерами Служби для студентів, жителів міста Умань, школярів, дітей-сиріт, дітей із вадами розвитку, людей похилого віку: театралізована акція «Великі пригоди малих індіанців»; соціальна акція у Будинку для літніх людей до Міжнародного дня людей похилого віку; акції «Створи настрій власноруч» та «Тиждень крейдових повідомлень»; свято до Дня інваліда, на якому були присутні діти-інваліди віком від 1 до 17 років; благодійні акції з нагоди свята Миколая; благодійний аукціон «Купи зустріч з…» з нагоди святкування Дня закоханих; соціальні акції до Міжнародного дня захисту дітей; святково-розважальна програма «Країна здоров’я» та ін.

Помітне місце у волонтерській роботі Служби посідає також і матеріальна допомога. Студенти-волонтери збирають речі, канцтовари, книжки, солодощі, які потім у театралізованій формі передають дітям-сиротам, дітям-інвалідам. Варто відзначити акції: «Не будь байдужим ‒ подаруй дитині іграшку!», «Поділись теплом», «Книгу не жалкуй ‒ дитячому будинку подаруй», «Спішімо робити добро!» та ін.

Важливим напрямом соціально-педагогічної роботи Служби є профілактичний. Для профілактики негативних явищ у молодіжному середовищі волонтери постійно організовують і проводять такі заходи, як конкурс малюнків на асфальті «Я обираю здоровий спосіб життя!», різноманітні бесіди, диспути, лекції на відповідну тематику, молодіжні концерти «За здоровий спосіб життя», вуличні ігротеки, театралізовані дійства, рольові та творчі ігри з молоддю, конкурси стіннівок та соціальних реклам тощо.

Численні подяки від громадян, закладів соціальної сфери, органів місцевої влади вкотре доводять ефективність та необхідність існування Студентської соціально-психологічної служби. Крім того, така діяльність озброює майбутніх спеціалістів глибокими теоретичними знаннями, навичками та вміннями, необхідними для успішної роботи в майбутньому, виховує любов до своєї професії, захопленість, прагнення творити, шукати, осмислювати та впроваджувати передові ідеї та кращий досвід. Для студентів-волонтерів їхня робота – це спосіб життя, вони з ентузіазмом беруться за кожну нову ідею, намагаються втілити її у життя та отримують ні з чим незрівнянну нагороду – вдячність, повагу, любов, відчуття власної значущості.

Положення про студентську соціально-психологічну службу