Науково-методичний центр професійного розвитку викладачів

Науково-методичний центр професійного розвитку викладачів

Керівник центру: доктор педагогічних наук, професор,

завідувач кафедри педагогіки та освітнього медежменту

Коберник Олександр Миколайович

Науково-методичний центр професійного розвитку викладачів створений в Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини відповідно до наказу №804  від 24.10.2016 року.

Метою створення та діяльності НМЦ професійного розвитку викладачів є: здійснення фундаментальних та прикладних наукових і науково-дослідних розробок у галузі педагогіки вищої школи та післядипломної освіти, організація системної науково-методичної діяльності, спрямованої на розвиток наукової творчості, професіоналізму та професійної компетентності науково-педагогічних працівників.

До складу НМЦ залучені провідні науковці Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини та Національної академії педагогічних наук України, докторанти тощо.

Основні завдання НМЦ полягають у:

  • створенні системи неперервного підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників;
  • організації постійно діючих науково-методичних семінарів для різних категорій працівників ВНЗ;
  • проведенні наукових досліджень у сфері вищої та післядипломної освіти;
  • виданні науково-методичних рекомендацій та посібників, які стосуються удосконаленню освітнього процесу у ВНЗ;
  • наданні консультативної допомоги науковцям з питань вибору теми, обґрунтування наукового апарату дослідження тощо.

Основна діяльність НМЦ зорієнтована на створенні системи неперервного професійного розвитку та підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників університету, яка охоплює: школу професійного зростанні молодих викладачів, науково-методичний семінар викладачів із досвідом, науково-методичний семінар завідувачів кафедр, курси підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників та керівників закладами освіти.

Щороку проводяться заняття Школи професійного зростання молодого викладача (керівник – доцент Н.М.Стеценко), на яких розглядаються актуальні питання методики роботи в системі Moodle, теорія і практика використанню ІКТ в освіті і навчанні; організації і здійсненню тестового контролю за навчально-пізнавальною діяльністю студентів; використанню дискусійних технологій у навчальному процесі; соціальним проектам та їх застосуванню у виховній роботі зі студентами.

Науково-практичні семінари для викладачів із досвідом роботи понад п’ять років у вищих закладах освіти організовує О.В.Бялик − доктор педагогічних наук, професор. На кожному семінарі досвідчені викладачі університету мають можливість отримати нагальну науково-методичну інформацію з кола актуальних питань науково-педагогічної діяльності.

У рамках діяльності НМЦ професійного розвитку викладачів реалізовано програму з розвитку лідерства та управлінської компетентності завідувачів кафедр. Постійно проводяться науково-методичні семінари для даної категорії науково-педагогічних працівників (модератор – д.пед.н., професор О.Л.Кірдан).

Розпочато курси підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників (керівник – доцент М.І.Гагарін) та керівників закладами освіти (модератор – доцент М.В.Кудла)

Важливою складовою діяльності НМЦ є проведення наукових досліджень у галузі педагогіки вищої школи. У центрі створено науково-консультативну групу, яка надає необхідну методичну допомогу в обґрунтування дисертаційного дослідження, проведенні експериментальної роботи тощо.

На базі центру викладачами підготовлено і захищено за останні два роки 2 докторські (Андрощук І.П., Кірдан О.П.) і 1 кандидатську дисертацію (Сажієнко О.П.). До захисту подано 2 кандидатські дисертації (Житнухіна К.М., Гагарін М.І.). Над написанням докторських дисертацій працює 4 особи.

Опубліковано 3 колективні монографії, 3 навчальні посібники, 32 статті.

Звіт про роботу НМЦ за 2020 рік

Звіт про НМЦ за 2021 рік

Звіт про роботу НМЦ за 2023 рік